POCSAI PIROSKA

Interjúk a betűk világából

1. Milyen típusú szövegeket írsz?
Verselgetek.

2. Milyen műfajban alkotsz? Van-e kedvelt témád? Van kifejezetten kedvelt műfajod ? Vagy több élményről, témáról is szeretsz írni ?
A klasszikus verselési formát szeretem, a szonett írása sem áll messze tőlem, mindig a témához választom a ritmust,a szerkezetet. Szinte megsimogat egy ölelkező, vagy keresztrím,és csiklandoz,mosolyogtat egy könnyedebb félrímes alkotás.

3. Mióta írsz? Mesélj kicsit magadról, hogy kezdtél el írni, milyen indíttatásból? Miként változtak az írói módszereid az évek alatt?
2015 évben született meg az első alkotásom.

Az olvasás örömét apámtól kaptam örökül, gyerekkoromban esténként amíg mi,a „három nő” morzsoltuk a kukoricát,vagy fejtettük a babot, a petróleum lámpa fényénél ő a vasgyári könyvtárból hozott könyvekből olvasott fel nekünk,mesét, regényt,verseket. Később sem volt tévénk, csak rádió és diavetítő rengeteg diafilmmel.

Mindig humánérdeklődésű voltam ( a sors fintora,hogy végzettségem mérlegképes könyvelő,életem nagy részét a számok világában töltöttem).Általános iskolában nagyon sokszor vettem részt versmondó versenyen,majd középiskolában szintén,aztán írogattam alkalmakra egy-egy „csasztuskát”,amiket tetszéssel fogadtak,de sokáig ennyi volt.

Teljesen váratlanul, ha jön egy sugallat,azt rögtön leírom(mindig van nálam íróalkalmatosság,mert különben elfelejtem),aztán majd, valamikor e köré épül egy vers.

Az első alkotásaimnál a témára összpontosítottam, eszembe sem jutott olyan,hogy rímképlet,aztán egy figyelmes,segítőkész alkotótársam véleménye hatására egyre fontosabb lett számomra az is.

4. Publikálták már a műveidet?
Verseim Pocsai Piroska szerzői név alatt nyomtatott formában a Kaptárkövek, és a Nyírségi Gondolatok irodalmi folyóiratokban negyedéves rendszerességgel jelennek meg.,valamint néhányuk az interneten a youtube csatornán hallhatók és a facebook oldalamon olvashatók. Két könyvem jelent meg, az Érzések című a felnőtteknek szól,a Mesevarázs gyermekverseket tartalmaz.

Többek között tagja vagyok: Irodalmi Rádió, POET.hu, Gold Pen Irodalmi Kör,Magyar Irodalmi Rovat, Kortárs költők – versírók csoport, Sumida folyó hídja Kulturális Magazin, Lurkó-Kuckó,…

5. Mi volt az első történet, vers amit írtál?
2015 évben történt. Amikor nyugdíjba jöttem, nem sokkal azután nagy boldogságunkra megszületett a kisunokánk. Egy álmatlan éjszakán papírra vetettem egy-két rímelő sort, majd másnap még pár  csatlakozott hozzájuk és egyszer csak egy vershez hasonlító valami nézett vissza rám a papírról. Elolvastam a családomnak,nekik tetszett.

6. Miért írsz? Boldogságért, vagy inkább az alkotásba menekülsz a valóság elől?Számodra is egy megkönnyebbülés az írás, amivel a mindennapi életből adódó feszültségeidet levezeted?
Mindenki életében vannak események,amik nagyban befolyásolják az elkövetkezendő évek szemléletét,érzésvilágát. Számomra az első megrázó emlék édesanyám korai, váratlan halála volt. Ő alig ötven, én éppen csak tizenhat éves múltam,amikor egy agyvérzés elvitte. Sokáig nehezen dolgoztam fel, a mai napig úgy érzem,hogy „rosszul szerettem”,talán ezért is gyengéim az anyaverseket írni és olvasni is.

„Anyám álma a békességet vágyta”, most is emlékszem szavára,- a ma este haragja,a holnapodat mérgezi- mondogatta.

A másik dolog,ami számomra nagyon fontos,a család. Testvéreim,a tágabb családom (hál’ Istennek még mind az öten élünk) és az enyémek,a génjeimet hordozók,akik mérhetetlen szeretettel és büszkeséggel töltik meg szívemet (sajnos a férjem már nincs közöttünk).

Derűlátó természet vagyok. Úgy gondolom a velünk történteket nem problémaként, hanem megoldandó feladatként kell megélni, mert mindenre van megoldás,aztán ha megoldottuk,elrakni egy „emlékdobozba”,nem nyitogatni a doboz fiókját,nem hánytorgatni a múltat,hanem reménnyel,szebb jövő hitével várni a holnapot.

Számomra az írás  lélekerősítő időutazás, kikapcsolja a külvilágot.  Egy pillanatnyi érzés, egy esemény megélése adja az ösztönzést, ami sok esetben ismerősökkel, rokonokkal, vagy csak a képzeletemben történt meg.

7. Hogyan találsz időt az írásra?
Nem érzem csapdának az időt,nálam nincs olyan,hogy „na,akkor most írok”,előfordul,hogy napokig-hetekig nem írok semmit.

8. Mikor és hol a legjobb írnod?
Ha késztetést érzek, bevonulok a szobámba, magamra zárom az ajtót, előszedem a „cetliket”,amire valamikor felírtam egy-egy gondolatot és valahogy mindig összeáll egy teljes képpé.

Nem tudok úgy írni, hogy adott szavakkal, adott képre, vagy témára. Lehet,hogy hihetetlennek tűnik, de a pályázatokra beküldött verseim „fordított életűek”,valahogy egy-egy pályázat egymásra talál egy már félig kész,vagy teljesen kész alkotásommal.

9. Van írásra összeállított zenei lejátszási listád amit esetleg szívesen hallgatsz írás közben ?
Nincs, szeretem magam körül a csendet.

10. Van írói álneved? Ha van mit jelent ? És miért ezt választottad?
Ötven éve, házasságkötésünk napjától Nagy Andrásné a hivatalos nevem, születésemkor Pocsai Piroska néven anyakönyveztek. Írásaim a lánykori nevem alatt jelennek meg, úgy gondolom, hogy szellemi tőkém az örökölt gének, a  gyökereim hozadéka.

11. Mit gondolnak a szeretteid az írásaidról/ az íráshoz fűződő viszonyodról?
Szerencsés vagyok,a szűkebb-tágabb családom,a barátok,ismerősök szeretetteljes ,elismerő szavai mindig új lendületet adnak. Amíg élt a férjem,ő volt az első ,akinek felolvastam,aztán beszélgettünk róla  (igaz, szerinte mindig tökéletes volt az első változat is),azután csiszolgatom egy kicsit,érlelem magamban.

12. Melyik részét szereted az írásnak a leginkább? Amikor megszületik a történeted vagy mikor már vége ?
Örülök,ha egymásra találunk egy témával és boldog vagyok,amikor „versformát” öltött a gondolat.

13. Mely részét találod kihívásnak?
A kifejező címválasztást.

14. Milyen eszközön írsz? Az íráshoz, alkotáshoz szövegszerkesztőt vagy a hagyományos papír – toll/ceruzát használsz?
Mindig a lehetőséghez mérten, ám az utolsó „tollvonás” a gépen történik.

15. Vannak olyan szerzők, akik inspirálnak téged az írásra?
Igen, szívesen olvasom a klasszikusokat és a kortárs műveket is.

16. Vannak olyan könyvek, amik inspirálnak?
Igen, szeretem az „élet ízű” könyveket.

17. Mitől érzi magát egy író elismertnek, köztudatban levőnek, sikeresnek?
Ezt nem igazán tudom,de engem mindig meghat és lendületet kapok egy-egy kedves véleménytől,gratulációtól.

18. Gondolkodtál valaha arról, hogy érdemes volt e megírnod a könyvet?
Nem a könyv megjelenése miatt kezdtem el írni,a versek születése adta a megjelenés lehetőségét.

19.Szinte minden írónak vannak ilyen időszakai, amikor az önbizalma nincs a topon. Te kételkedtél e magadban valaha? Gondoltad valaha is azt, hogy inkább feladod az egészet, nem írsz tovább, hisz nem hittél már abban, hogy bárkit is érdekelne majd a könyved?
Nem, számomra az írás nem kényszeres,de boldoggá tesz,ha megszületik egy vers.

19. Téged mi inspirált a könyved , könyveid témájának a kiválasztásában?
A természet csodái mellett nem lehet szó nélkül elmenni, aztán életünk fájdalmas és szép emlékei, mindennapi életünk mozzanatai is felbukkannak témaként,fontosnak tartom az életszeretetet és a jó humort is.

20. Mennyi idő alatt sikerült megírnod a könyved? Minden nap szánsz időt az írásra vagy csak akkor ülsz le ha jön az ihlet?
Mint fentebb említettem, nálam nincs olyan,hogy „na,akkor most írok”,előfordul,hogy napokig-hetekig nem írok semmit,aztán,ahogy mondani szokták,megszáll az ihlet és készül a mű.

21. Milyen nehézségekkel szembesültél írás során? Mit csinálnál máshogyan, ha most adnád ki először?
Igyekszem fejleszteni  a verseléssel kapcsolatos ismereteimet,ám a mát is egyszer éljük meg,így nem gondolom,hogy a meglévő verseken változtatnék utólag, majd az újakat az új érzéseim,tapasztalataim,tudásom szerint írom meg.

22. Mi volt a legjobb tanács, amit íróként kaptál?
Minden tanácsot szívesen fogadok, tanulságosak.

23. Mi a tapasztalatod, van igény a jó könyvekre?
Aki enni szeret,megteremti magának a lehetőséget az ínyenc falatokra,aki olvasni vágyik,a könyvek világába látogat.

24. Mit gondolsz a verses kötetek mennyire népszerűek ma? Célközönséged van-e? Ihletet a megélt kapcsolataidból merítesz? Van múzsád?
Múzsám maga az élet.

25. Milyen érzés a könyvespolcon ott látni a könyveid is ?
Nagyszerű érzés a polcon látni nemcsak a saját megjelenésű könyveimet és a kortárs alkotótársaim könyveit,de azt a több, mint harminc antológiát is,melybe a pályázatok során beválogatatták alkotásaimat.

26. Milyen írói céljaid vannak ebben az évben?
Milyen is? Hát hogy sose legyen rosszabb, mint eddigi életemben volt,szeretettel osztok meg életszemléletemből egy leheletnyit.

Életérzés

Szeretek élni.
Minden reggel ébredéskor
szebb napot remélni.
Szeretek várni.
Gondolatban – mint az óra-
körbe-körbe járni.
Szeretek írni.
Szív közeli embereknek
jóságról betűzni.
Szeretek nézni.
Élővilág színe-képe
lelkemet igézi.
De jó is élni!
Évszakoknak bűbájával
újabb táncba lépni.  (P.P.)

Köszönöm szépen az interjút kedves Piroska, további sok sikert kívánok munkáidhoz!

Én köszönöm a lehetőséget kedves Enikő, szívből kívánok neked további töretlen alkotókedvet, lendületes, sikeres életet.